azi: biznis


sub comoda scuza ca nu pretind sa dau sfaturi si pt ca locurile la conferintele de specialitate sunt acontate de headhunteri, m-am gandit sa share umpic din putina experienta pe care o am referitor la cum sa pornesti si sa rezisti (momentan) intr-un biznis.

it all started in… 2005. dupa o mai indelungata viata ong-istica (despre care poate o sa scriu), impreuna cu oameni (desi prieteni si cu astia se zice sa nu te bagi in afaceri) cu care reciproc am considerat ca merita, ne-am strans la o prajitura cu gand de treaba. pornind mai degraba din niste „freelancinguri” (desi e mult spus) care au avut ceva succese, ne-am dat noi seama ca ar fi mai profitabil daca am taia si niste facturi. deci „facem firma” am zis. si facut.

inceputul a fost clasic. cautat si convins parinti si asociatie de bloc ca intr-un sediu social de firma nu se fabrica droguri, inregistrat nume de firma – dupa saptamani de asteptari primit actele gresite – redepus actele – aflat ca intre timp a aparut o agentie cu acelasi nume – brainstorming de re/branding – infiintat firma. toata distractia: 1200 ron.

si pt ca nu am inceput cu vreun fel de capital sau suport financiar, am carat calculatoare de pe acasa, tras net, facut server, instalat ups si softuri de biznis (licente? shhht!), instalat heroes pt timpul liber, organizat intalniri dese de planificari si replanificari. toate intr-o sufragerie a unuia dintre asociati.

cand spui „publicitate” te si visezi in cateva luni cu spoturi tv, clienti de la cumperi din mall si awarduri care mai de care. primul proiect? 2 seturi a cate 200 de carti de vizita. anyway, ideea e ca desi era un job de dupa job-ul din care fiecare facea bani, tot ni se parea ca nu avem de munca… and then, it hit us. clientii nostri din freelancing au inceput sa mai ceara cate una, cate alta. si lucrurile incepeau sa mearga. totul conducand ca acum, dupa 3 ani jumate sa rupem bazele de date pt recrutari caci volumul de munca e urias.

ce s-a mai intamplat intre timp? oh well, multe nopti albe, ne-am parasit cu totii joburile ca sa trecem „full time” la noi, program obisnuit de munca de 12-16 ore pe zi, relatii futute, caderi de calciu, zile in care nu ne-am putut trezi, mutatul in Romana „la sediu”, portofoliu solidut, clienti maricei, stres cand iese brosura de alta culoare cu o zi inainte de nush ce lansare, bucurii cand iese brosura perfect, multumiri de la clientul care a inceput sa vanda foarte bine prin site, frustrat cand vezi ca o agentie mai mare defileaza cu conceptul tau, vorbim cate 3-4 ore pe zi la telefon, ramanem 3 din 4… si cu toate minunile astea, ca au fost mai bune, ca au fost mai rele, sunt lucrurile la care trebuie sa nu renunti: sa vrei, sa nu abandonezi, sa dai ce ai mai bun, sa consideri fiecare client important, sa-l tolerezi, sa-ti intelegi colegii cand au o zi proasta, sa-i ajuti, sa explici, sa explici din nou, sa planifici, sa prevezi, sa nu-ti pierzi pasiunea, sa gasesti restaurante la care posa mananci dupa 2 noaptea, sa accepti ca se vor supara prietenii pe tine ca nu mai ai timp sa iesi la bere, sa arati bine si fresh la o intalnire chiar daca n-ai dormit de 52 de ore, sa gasesti taxi oricand, oriunde…

… cam asa am facut noi.

    • dianette
    • 12 ianuarie 2008

    wow cat esti de treaz. eu asteptam o insomnie ;) ce-ai scrie de „azi” ?

  1. 12-16….18 ore de munca pe zi, modificat formatul brosurii de 5 ori inainte si de 5 ori dupa print, alergat cu laptopul prin cluj dupa wireless, mutat oala de ciorba dintr’un taxi in altul in fata sediului clientului, cu 2 minute inainte de pitch, cautat ghilotina la 6 dimineata din selgros in selgros, dupa 48 de ore de nesomn…. si cate si mai cate:) am lacrimi in ochi cand imi amintesc, dar de bucurie. ar trebui sa facem un istoric cu toate astea:) ghidul prea micului publicitar roman:) pasiune pana la moarte si dincolo de ea!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: